Новини

ЕК С ПЪРВОТО РАЗСЛЕДВАНЕ ПО РЕГЛАМЕНТА ЗА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ СУБСИДИИ В БЪЛГАРИЯ

28.03.2024

  Европейската комисията взе под внимание оттеглянето на "CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co.", Ltd. от обществена поръчка, организирана от българското Министерство на транспорта и съобщенията. Оттеглянето следва съобщението на Комисията за задълбочено разследване съгласно Регламента за чуждестранните субсидии. В резултат на оттеглянето Комисията ще приключи задълбоченото си разследване.

 

  Тръжната процедура за възлагане на обществена поръчка се отнася до закупуването на 20 електрически влака „push-pull“, както и тяхната поддръжка за период от 15 години. Прогнозната стойност на договора е около 1,2 милиарда лева (610 милиона евро).

 

  "CRRC Corporation Limited" (известно като CRRC) е китайски държавен производител на подвижен състав. Той е най-големият производител на подвижен състав в света по отношение на приходите. Производителите на подвижен състав произвеждат локомотиви и вагони, използвани от железопътни оператори, както и подлинии, трамваи и други железопътни возила.

 

  Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, заяви: "Само за няколко седмици първото ни разследване съгласно Регламента за чуждестранните субсидии вече даде резултати. Нашият единен пазар е отворен за предприятия, които са наистина конкурентоспособни и са справедливи. Ще продължим да предприемаме всички необходими мерки за запазване на икономическата сигурност и конкурентоспособността на Европа -- с решителност и бързина."

 

Източник: Официален сайт на  ЕК, интернет адрес: https://bulgaria.representation.ec.europa.eu/ ,

дата 28.03.2024г.


© 2024 СИП 2000 Всички права запазени!